До уваги cільськогосподарських товаровиробників, які планують набути або підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на 2024 рік!

Дата: 13.02.2024 13:25
Кількість переглядів: 47

 

 

До уваги cільськогосподарських товаровиробників, які планують набути або підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на 2024 рік!

 

Нагадуємо, що для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи відповідно до вимог підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) сільськогосподарські товаровиробники подають не пізніше 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи;

звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи;

відомості про наявність земельних ділянок, які є невід’ємною частиною податкової декларації;

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Звертаємо увагу, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1935 від 09.11.2023 «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.11.2023 за № 2024/41080 (далі – Наказ №1935), внесено зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника, подання якого є обов’язковим при набутті або підтвердженні статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Наказ № 1935 набирає чинності з дня його офіційного опублікування – 05.01.2024.

Згідно із загальним правилом, визначеним Кодексом, до визначення нових форм декларацій (розрахунків) діють чинні форми декларацій (розрахунків).

Водночас, враховуючи вимоги п.46.6 ст 46 Кодексу, Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника (далі – Розрахунок) – це інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб'єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків, тому нова форма такого Розрахунку, діюча відповідно до Наказу № 1935, є чинною у 2024 році.

Державна податкова служба рекомендує платникам єдиного податку четвертої групи подати до 20 лютого 2024 року Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника по новій формі звітності, а платникам, які вже подали Розрахунок, надати новий звітний Розрахунок.

Нагадуємо, що четверту групу можуть обрати сільськогосподарські товаровиробники, в яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

При цьому зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника по новій формі звітності надають можливість платнику скоригувати загальну суму доходу сільськогосподарського товаровиробника під кредитні резерви, що, в свою чергу, вплине на розмір частки сільськогосподарського товаровиробництва та на можливість залишення платника на спрощеній системі оподаткування.

 

Головне управління ДПС в Одеській області

вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044

Тел. (048) 725-83-58, факс (048) 707-28-07

od.tax.gov.ua, od.official@tax.gov.ua
Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь