Збірник матеріалів, рекомендацій і документів щодо виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»

Дата: 11.12.2023 10:27
Кількість переглядів: 178

https://uinp.gov.ua/dekomunizaciya-ta-reabilitaciya/podolannya-naslidkiv-rusyfikaciyi-ta-totalitaryzmu-v-ukrayini/zbirnyk-rekomendaciy-shchodo-vykonannya-zu-pro-zasudzhennya-ta-zaboronu-propagandy-rosiyskoyi-imperskoyi-polityky-v-ukrayini-i-dekolonizaciyu-toponimiyi

Набув чинності Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”, ухвалений Верховною Радою України 21 березня 2023 року.

Закон забороняє пропаганду російської імперської політики, використання її символіки, створює умови для проведення досліджень та здійснення заходів з увічнення пам’яті про боротьбу проти російської імперської політики та встановлює відповідальність за порушення законодавства про заборону виготовлення, поширення та публічного використання символіки російської імперської політики.

Окрім цього, мають бути приведені у відповідність до стандартів державної мови назви усіх сіл, селищ та міст. До кінця року органи місцевої влади та місцевого самоврядування мають подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування тих населених пунктів, які не відповідають цим стандартам.

Нагадаємо, відповідно до частини першої статті 41 мовного закону географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів та інших об’єктів топоніміки населених пунктів мають бути виконані державною мовою. Тепер згідно із Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” у місцевих рад є 6 місяців, щоб викорінити всі російські імперські наративи з назв географічних об’єктів.

Конституційний Суд України у своєму рішенні від 14.07.2021 № 1-р/2021 зазначив, що українська мова є невіддільним атрибутом Української держави поряд із Державним Прапором України, Державним Гербом України та Державним Гімном України, застосування української мови має відповідати стандартам державної мови. Порушення стандартів і порядку застосування української мови є неприпустимим.

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації, Уповноваженого із захисту державної мови

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь