5 грудня Міжнародний день волонтера! Дякуємо волонтерам

Дата: 05.12.2023 10:50
Кількість переглядів: 130

5 грудня в Україні та світі  відзначається Міжнародний день волонтерів. Свято було засноване Генеральною Асамблеєю ООН в 1985 році. Волонтери - це добровольці, які без будь-якої нагороди трудяться на благо суспільства і батьківщини.

В Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках XX століття, а розцвів у 2014 році під час початку війни з Росією. Зараз він визнаний на рівні держави і регламентується Законом України «Про волонтерську діяльність». Це свято стало особливо важливе для України з 2022 року.

Благодійний рух в Україні активно зростає та розвивається. Допомогти тим, хто цього потребує сьогодні, можна в один клік – відправивши посильну суму на адресу відповідної організації. Проте не завжди такої допомоги достатньо – часто потрібні конкретні дії «на місцях»: доставка продуктів та одягу, допомога медикам, організація обідів для безпритульних, догляд за хворими та багато іншого. Цю роботу виконують волонтери – люди, які добровільно та безкоштовно займаються громадсько-корисною діяльністю.

Волонтерство – це діяльність, яка здійснюється добровільно для суспільства чи окремих соціальних груп, без розрахунку на винагороду. Французьке слово volontaire («волонтер») походить від латинського voluntarius («добровільний»). Волонтер – це людина, яка добровільно надає безоплатну допомогу людям, які потребують особливої підтримки та соціального захисту. Це люди, які безоплатно працюють скрізь, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах, будинках престарілих і на війні. Таким чином, волонтерами стають не з фінансових спонукань, а заради добровільної допомоги іншим та набуття безцінного життєвого досвіду. Адже регулярно та усвідомлено допомагаючи іншим людина дарує їм свій час, вміння та ресурси. І натомість отримує щось значуще: знання, навички, досвід, коло соратників, нові знайомства. 

Незалежно від того, що спонукає людину стати волонтерами, вона може приносити користь іншим без шкоди для себе. Волонтерство - це не робота, а справжнє покликання.

В умовах воєнного часу поняття «волонтер» для України набуло надзвичайно важливого значення, адже це – тисячі людей, які забезпечують надійний тил нашій армії та підтримку вимушеним переселенцям.

За час повномасштабної війни волонтером став кожен українець – це й наші неймовірні освітяни, студенти, лікарі, рятувальники, актори, зірки шоубізнесу, водії, відповідальний бізнес… Українські люди, як ніхто інший, знають про волонтерство все!

Шукати по всьому світу бронежилети, дрони та тепловізори для захисників, купувати байрактари та супутник для української армії, плести маскувальні сітки, готувати тони смачнючої їжі та відвозити на передову, знаходити потрібні ліки, здавати кров пораненим… І це лише частинка того, чим щодня займаються українські волонтери. Без волонтерської праці армії було б набагато важче.

Види волонтерства  

Допомоги та особливої турботи потребує безліч соціальних груп: люди з інвалідністю, тяжкохворі люди, діти-сироти, пенсіонери тощо. Підтримку їм добровільно готові надавати волонтери. Вони також можуть брати участь в організації спортивних змагань, музичних фестивалів, освітній діяльності. Волонтерські організації роблять неоціненний внесок при евакуації постраждалих з місць природних катаклізмів, беруть участь при будівництві соціально значущих об'єктів. 

Таким чином, волонтерська діяльність може бути спрямована на:  

підтримку людей, які опинилися у складних життєвих обставинах – малозабезпечених, безпритульних, безробітних; 

створення умов для розкриття творчого потенціалу людей з обмеженими можливостями (проведення виставок, концертів, майстер-класів);  

пошук зниклих людей; 

розвиток освіти та науки; 

охорону навколишнього середовища: екологічні марші, боротьба із браконьєрами, благоустрій заповідних територій; 

реконструкцію історичних та культурних пам'яток; 

організацію спортивних, культурних, релігійних заходів.  

 

Причини, через які люди стають волонтерами 

Спочатку багатьом може бути не зовсім зрозуміло, навіщо ставати волонтером і працювати безкоштовно, якщо можна займатися тією самою діяльністю за гроші.  

Ось основні причини, через які люди стають волонтерами: 

бажання творити добро; 

можливість змінити щось у своєму житті та в житті інших людей;  

можливість отримати неоціненний досвід, який може стати в нагоді у повсякденному житті; 

робота у команді, спілкування з однодумцями, нові знайомства, постійні контакти з цікавими людьми; 

бажання знайти застосування своїм талантам, силам та здібностям; 

можливість переглянути країну, подорожуючи з волонтерськими загонами. 

І пам'ятайте, присвячуючи себе чомусь більшому, ніж ми самі, ми стаємо щасливішими, наше життя наповнюється враженнями та відкриттями, ми ростемо як особистість. 

Дякуємо всім, хто допомагає нашій країні, за вашу працю, сміливість та здатність вчасно прийти на допомогу!

Бажаємо усім вам невичерпної енергії, впевненості, наснаги у нелегкій, але дуже потрібній роботі!

Разом до перемоги!
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь