Скажи НІ сучасному рабству!

Дата: 04.12.2023 12:48
Кількість переглядів: 129

Скажи НІ сучасному рабству!

 

2 грудня відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.  У цей день 1949 року на 4-й сесії Генеральної Асамблеї ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року. За даними ООН в світі налічувалося понад 40 мільйонів осіб, які є жертвами сучасних форм рабства, при цьому 71 відсоток з них – жінки та дівчата.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Не варто вважати, що до тенет сучасних работорговців потрапляють люди з низьким освітнім рівнем. Як свідчить статистика, ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Але найбільше потерпають від сучасних форм рабства незаможні верстви населення, расові та етнічні меншини, а також представники корінних народів та мігранти. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації. Експлуатація може відбуватись як всередині країни, так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. Людей, що живуть в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час зростає попит на низькооплачувану роботу в нелегальних трудових секторах економіки.

На жаль, зараз і досі процвітає у світі торгівля людьми.  Дослідниками виносяться чіткі критерії щодо визначення категорії рабського стану людини по відношенню до навколишнього соціуму. Це люди, які були загнані, в тому числі і в сексуальне рабство. У категорію рабів входять ті, хто працює з примусу, за борги або проти своєї волі. До рабів відносяться і ті, хто народився в неволі.

Рабство – це насильницьке підпорядкування однієї людини іншою або однієї групи людей іншою групою людей. Рабство може здатися застарілим поняттям, адже у більшості колоній воно було скасовано ще в XIX столітті. Однак вважати, що рабство у сучасному світі повністю викоренено, буде помилкою. Сьогодні рабство набуває таких сучасних форм, як сексуальна експлуатація, торгівля людьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах, передача вдів у спадок та боргова кабала. Всі ці форми рабства порушують права людини, принижують її людську гідність і суперечать законам цивілізованого світу.

Варто зазначити, що Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод передбачено наступне: нікого не можна тримати в рабстві або підневільному стані, ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов’язкову працю. Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. А також Конституцією України забороняється використання примусової праці.

Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за торгівлю людьми, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію.

Завдання Міжнародного дня боротьби за скасування рабства – заохотити об’єднання зусиль урядів, громадянського суспільства та приватного сектора, спрямованих на викорінення всіх сучасних форм рабства. Торгівля людьми – явище глобальне. Воно сильно впливає на країни, що знаходяться в стані політичної та економічної трансформації або постконфліктного стресу, які в основному і є країнами походження для всесвітнього кримінального процесу торгівлі людьми.

На сьогодні Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Міністерство соціальної політики України є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми. Відповідно до своїх завдань та функцій, формує та реалізує державну політику у сфері захисту прав громадян, які постраждали від торгівлі людьми. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби за скасування рабства - хороший привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.

Однією з функцій Мінсоцполітики є встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Консультанти „гарячої лінії” роз’яснюють поняття торгівлі людьми, надають контакти підрозділів, що займаються розслідуванням злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми в Україні та вичерпну інформацію стосовно того, яка державна і недержавна допомога для постраждалих від торгівлі людьми існує в Україні.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликає всі органи державної влади, організації громадянського суспільства та міжнародну спільноту консолідуватись та ефективно реагувати на сучасні форми рабства.

Не знаєте, як захистити себе?

Обов'язково звертайтеся на «гарячі» лінії:

протидії насильству в сім’ї – 0-800-500-335;

протидії торгівлі людьми – 0-800-505-501;

захисту прав людини – 0-800-501-720 та отримайте безоплатну анонімну правову і психологічну консультацію.

Отже, кожна людина має право на захист держави

від вчинення стосовно неї рабства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь