Увага. В Таїровській громаді виявлено сказ!

Дата: 12.04.2023 16:00
Кількість переглядів: 114

Нещодавно у домашньої кішки було виявлено зараження на сказ. Будь ласка, слідкуйте за домашніми питомцями. Якщо ви побачили симптоми сказу телефонуйте за номером: (048)-731-72-11 (Одеське районне управління Головного управління держпродспоживслужби в Одеській області) .

 

Ознаки сказу в кішок поділяються на декілька основних етапів:

1.      На першому етапі відбувається інкубаційний період. У тварини фактично немає видимих симптомів, однак збудник захворювання вже активно поширюється його нервовою системою. У деяких випадках тварина стає в’ялою та мовчазною, вона приймає менше їжі, тому уважний господар може помітити, що з його улюбленцем щось не так.

2.      Потім настає продромальний етап. Кіт стає дуже непередбачуваним. Його характер стає нетиповим. Якщо улюбленець був самітником, який не шукав постійної людської компанії, то тепер він стане надто приязним та лагідним. Ще одним симптомом буде бажання з’їсти речі, які не є харчовими продуктами.

3.      Третій етап ‒ це стадія агресії та збудження. Сказ у котів призводить до надмірної агресії. Навіть якщо ваша кішка завжди відрізнялася дуже ніжним характером, тепер вона стане роздратованою та злою. Обсяг вірусу в організмі тварини значно зростає. Ця стадія дуже небезпечна, оскільки тварина часто дряпає та кусає власного господаря. До інших симптомів третього етапу варто віднести: м’язові спазми, надмірне виділення слини, боязнь яскравого світла або різких звуків (це спричиняє додаткові напади агресії).

 

4.      Кінцева стадія називається німою. Тварину вражає параліч, що призводить до конвульсій та хаотичних рухів. Потім вона помирає.

Практично завжди сказ призводить до смерті тварини. Винятком є абортивна форма. Вона відрізняється тим, що 4 стадія так і не наступає, і кішку не вражає параліч, після чого вона може одужати. У таких рідких випадках імовірніше організм тварини вже контактував із легкою формою вірусу, тому в неї виробилися антитіла.

Основні способи профілактики

Вилікуватися від сказу практично неможливо. Як бачите, абортивна форма є єдиним шансом тварини на одужання, але вона відбувається надзвичайно рідко. Не існує лікування від цієї хвороби, але ви можете заздалегідь захистити домашнього улюбленця. Саме для цього існує вакцинація котів. Уперше її варто проводити ще в маленькому віці, коли кошеняті виповнилося 3 місяці. Вакцина від сказу котів діє рівно один рік, тому не забувайте про щорічну ревакцинацію.

Якщо говорити про тварин, які живуть на вулиці, то іноді на територіях особливого розповсюдження хвороби комунальні служби розкидають спеціальні їстівні брикети з вакциною в середині у формі капсули. Це дає змогу захистити як бездомних тварин, так і домашніх улюбленців.

Вакцинація ‒ це єдиний спосіб профілактики сказу, але до неї потрібно правильно підготуватися. За кілька тижнів до щеплення необхідно обов’язково обробити тварину проти гельмінтів та бліх (у жодному разі не використовуйте обидва засоби одночасно, обробка має відбуватися з інтервалом у 3-5 днів).

Надзвичайно небезпечним сказ робить те, що він також може вражати людей. Саме тому, якщо ви контактували зі скаженою кішкою, потрібно виконати певні дії. В іншому разі вірус буде безперешкодно розвиватися, що призведе до летального наслідку.

Щоб врятуватися від сказу, відразу вирушайте до найближчої клініки. Екстрена вакцинація – єдиний шанс на порятунок від цієї смертельної хвороби. Вірус сказу ‒ це жахлива хвороба, саме тому правильна профілактика та уважність після контакту з тваринами допоможе зберегти життя як вам, так і вашому улюбленцю.
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь