Пошук

Держава має запропонувати послугу раннього втручання кожній родині, яка може її потребувати – Марина Лазебна

Дата: 23.02.2022 16:12
Кількість переглядів: 302

22 лютого 2022 року. Держава повинна створити систему виявлення кожної родини, яка може потребувати послугу раннього втручання, дійти до неї, оцінити потреби та запропонувати допомогу. Про це Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявила під час  засідання Національної ради з питань раннього втручання.

 

Міністр повідомила, що за результатами пілотного проекту майже 70% дітей з сімей, охоплених цією послугою, успішно почали соціалізацію. 95% опитаних родин підтверджують позитивні результати для родини та дитини.

 

Водночас вона звернула увагу на те, що у пілотованих регіонах близько 50% родин звернулися за послугою самостійно, що є не кращою практикою.

 

"Це означає, що ми не виявили своєчасно потреби цих людей і не запропонували скористатися можливостями, які надає послуга", – підкреслила Марина Лазебна. На її думку, самозвернення має бути виключенням, а не правилом. Відтак широке інформування родин про можливості, які їм та дітям надає раннє втручання, є важливим завданням для державних органів та закладів.

 

Міністр також заявила про необхідність чітко визначити для кожної цільової групи сімей, які потребують раннього втручання,  «точки входу», якими можуть бути дитячі лікарі, спеціалісти пологових будинків і фахівці з соціальної роботи. Це ті точки, де спочатку визначаються потреби родин у послузі, а потім ця послуга їм пропонується.

 

За словами Марини Лазебної, інформація про послугу має розміщуватись у жіночих консультаціях, пологових будинках, амбулаторіях, входити до програм відповідального батьківства та післяпологового інструктажу.

 

Довідково

Раннє втручання – міждисциплінарна сімейно-центрована система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку та дітям груп біологічного і соціального ризику, яка спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

 

 

Про проект

«Модернізація системи соціальної підтримки населення України» – проект, який реалізує Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку. Мета проекту – сприяння успішному здійсненню соціальних реформ, спрямованих на зменшення бідності та підвищення соціального захисту найуразливіших груп населення.

 

У рамках проекту удосконалюються процеси надання соціальної допомоги, покращується адміністрування соціальних виплат і послуг, стимулюється розвиток сімейних форм виховання та соціальна підтримка дітей-сиріт і сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

 

Агентство стратегічних рішень  ShiStrategies є консультантом Проекту Міністерства соціальної політики України за підтримки Світового банку «Підготовка та впровадження інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

У 2016-2019 роках команда Агентства займалася реалізацією проекту «Рука допомоги».

 

Більше інформації щодо Проекту на сайті: https://www.msp.gov.ua/timeline/Proekt-Modernizaciya-sistemi-socialnoi-pidtrimki-naselennya-Ukraini-.html

та в Facebook: https://www.facebook.com/modernization.msp

 

Контактна особа – Богдан Павленко, PR-менеджер Агентства стратегічних рішень ShiStrategies.

Тел.: 0988769956

 

E-mail: media@strategi.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь