Які види насилля над дітьми караються законом?

Дата: 16.12.2021 11:04
Кількість переглядів: 1767

Насилля над дітьми та нехтування їхніми інтересами можуть приймати різні форми, але завжди мають однакові наслідки – порушення фізичного та психічного здоров’я дитини, затримка соціалізації, а іноді й загроза життю.

Згідно з Законом України Про запобігання та протидію домашньому насильству виділяють такі види насилля проти дітей: 

  • Фізичне насильство – нанесення дитині батьками чи особами, що їх замінюють, вихователями чи іншими особами фізичних травм, різних тілесних ушкоджень, що завдають збиток здоров’ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Це такі дії як побиття, 

штовхання, припікання гарячими предметами. Фізичне насилля може також проявлятись у формі спонукання дитини до вживання наркотиків, алкоголю, пропонування їй отруйних речовин. Деякі батьки використовують фізичну силу як засіб покарання. Слід розуміти, що добрі наміри не скасовують того, що насилля у будь-якому вигляді завдає дитині серйозної психологічної травми.

  • Сексуальне насильство або розбещення – використання дитини дорослою людиною чи іншою неповнолітньою особою для задоволення сексуальних потреб. Сюди входять статеві зносини (коїтус), анальний і оральний секс, взаємна мастурбація та будь-які тілесні контакти із статевими органами. До сексуального розбещення відносять також залучення дитини до порнобізнесу, проституції, підглядання за дитиною, оголення перед нею.
  • Психологічне  насильство – періодичні або постійні словесні  образи дитини, обман, маніпуляції, погрози, приниження її людської гідності. Психологічне насилля складніше виявити сторонній людині, але воно завдає не меншої шкоди. 
  • Нехтування – ситуація, при якій батьки не забезпечують основні потреби дитини у  їжі, житлі, одязі, вихованні або медичній допомозі. Наприклад, залишок дітей без догляду, – адже може призвести до загрози життю та здоров’ю.  

Будь-яка форма жорстокості стосовно дітей завдає неминучих збитків фізичному та психічному здоров’ю дитини.

 

Куди звертатися по допомогу для запобігання насильства над дітьми?

Якщо ви стали свідком або постраждали від будь-якого виду насильства, передусім необхідно невідкладно повідомити про це. Важливі контакти, які допоможуть розв’язати проблему. 

  • Невідкладна лінія Національної поліції України   –  102;
  • Урядова гаряча лінія  – 15-47;
  • Дитяча гаряча лінія 0-800-500-225, 116-111 з мобільного;
  • Гаряча лінія Координаційного центру з надання правової допомоги 0-800-213-103;
  • Чат-бот Telegram протидії домашньому насильству в умовах карантину – @police_helpbot

 

Важливо! При зверненні  до співробітників поліції  або працівників соціальних служб важливо бути максимально відвертим, не приховувати ніяку інформацію. Будь-яка деталь може бути важливою для збереження життя дитини. 

 

Чи може дитина поскаржитися на жорстоку поведінку батьків?

Згідно зі статтею 22 Законом України Про запобігання та протидію домашньому насильству постраждала дитина має всі права постраждалої особи, зокрема право про звернення по допомогу у разі сімейного насилля над дітьми. Але статистика показує, що тільки один відсоток звернень, які стосуються домашнього насильства, надійшли безпосередньо від дітей. Дитина, яка страждає від насилля, потребує особливої допомоги з боку дорослих. Тому вчителі, медсестри, лікарі мають повідомляти в поліцейський відділок, якщо мають підозри, що щодо дитини може  вчинятися насильство.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь