В ТАЇРОВСЬКІЙ ТГ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ СУЧАСНІ ПІДХОДИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Дата: 29.10.2021 14:59
Кількість переглядів: 556

   У перший день регіонального он-лайн семінару-тренінгу ІІІ етапу навчання "Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад ", керівник Управління гуманітарної політики поділилася з  іншими громадами досвідом  в організації роботи з надання послуг соціального характеру на прикладі Таїровської громади.

   Для презентації успішної роботи в організації та наданні соціальних послуг серед громад було обрано Таїровську та Саф‘янівську громади.

   У тренінгу взяли участь заступник Міністра соціальної політики – Віталій Музиченко, заступник голови Одеської  обласної держадміністрації -  Світлана Фабрикант, керівники та представники місцевої влади, спеціалісти підрозділів соціального захисту обласного і районного рівнів, територіальних громад, фахівці Міністерства соціальної політики, тренери Проєкту та більше ніж 200 учасників. 

   Захід проходився в рамках спільного проєкту Мінсоцполітики з Міжнародним банком реконструкції та розвитку «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

 

   Так, з метою соціального захисту населення та захисту прав дітей у громаді створені відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Управлінням гуманітарної політики, відділ ЦНАП та служба у справах дітей.

   Крім цього, громадою ведеться плідна співпраця та підписані меморандуми з обласним центром зайнятості, регіональними представництвами пенсійного фонду та безоплатної вторинної правової допомоги, працівники яких здійснюють прийом наших громадян у приміщені селищної ради.

   Управління гуманітарної політики веде активну роботу щодо отримання субвенцій з державного бюджету в тому числі і в соціальній сфері. Так, у 2021 році наша громада перша у Одеській області отримала субвенцію на придбання тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб (480 000 грн. отримано з державного бюджету, а 400 000 грн.  співфінансування з місцевого бюджету).

 

   Придбано дві двох кімнатні квартири для осіб з числа дітей, позбавлених батьківського піклування (з державного бюджету отримано 736 770 грн., співфінансування з місцевого бюджету склало 117 100 грн.).

 

Програмний комплекс Інтегрована Інформаційна система «Соціальна громада» об’єднує у єдиному інформаційному середовищі:

-Наш фронт-офіс включає: відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Управління і центр надання адміністративних послуг. 

-Бек-офісом є Управління соціального захисту населення Одеського районної адміністрації.

Всі документи приймаються  у ЦНАП з внесенням  відомостей до «Соціальної громади».  Електронна передача документів до відділу соцзахисту здійснюється в той же день або зранку наступного. Перевірка правильності оформлення електронної справи здійснюється протягом 1-3 днів, після справа передається до Управління соціального захисту населення Одеської РДА для начислення (бек-офісу). Робітники відділу передають  паперові документи раз на тиждень. Це значно прискорює процес призначення (перерахунку) соціальної допомоги та компенсаційних виплат. Для наших мешканців є можливість оформити та отримати послугу соціального характеру в місці проживання, а не їхати за нею  у районний центр.

 

У поточному році для підвезення мешканців громади до відділу ЦНАП з метою  отримання всіх видів соціальних послуг та до КДЦ, що надає безоплатно медичнні послуги (при укладенні декларацій) по території громади запущені 2 соціальні маршрути, якими можуть скористатися пільгові категорії громадян та люди похилого віку. Фінансується даний маршрут за рахунок селищного бюджету.

 

   Центр надання адміністративних послуг в поточному році надає 180 послуг, при тому,  що у 2020 році послуг надавалось 66.

   93 послуги соціального характеру, а за 9 місяців 2021 року таких послуг було надано 1359 особам.

   Якщо порівняти статистику надання соціальних послуг, то можна побачити, що за 9 місяців ЦНАП було надано на одну тисячу соцпослуг більше ніж у минулому році.

 

   Додатково хочу повідомити, що з метою розвитку соціальної інфраструктури на даний час триває будівництво нового ЦНАП. 50% фінансує Держава. Завершення будівництва заплановане у поточному році. Приміщення для обслуговування мешканців збільшиться з 12 до 140 кв.метри, а загальна площа - збільшиться у 2 рази та складе 300 кв.м. Це дасть нам можливість покращити комфорт та якість надання послуг для наших мешканців,  ліквідує черги та сприятиме більш якісному обслуговуванню.

   У громаді здійснює роботу Відділ соціального захисту та охорони здоров’я населення Управління гуманітарноі політики. Діє Програма «Соціальний захист населення Таїровської територіальної громади на 2019-2021 роки», створена комісія по розгляду заяв. Протягом 9 місяців 2021 року за отриманням матеріальної допомоги звернулися 1347 осіб.

 

   У Таїровській селищній раді працює Служба у справах дітей, яка утворення 25 квітня 2019 року. Служба є юридичною особою та реалізує державну політику з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності, профілактика злочинів та правопорушень серед дітей. Діє Програма та комісія щодо захисту дітей.

 

Всього дитячого населення – 4500.

- 15 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (первинний облік).

- 1 дитина перебуває у дитячому будинку,

- 14 влаштовані у сімейні форми виховання,

- 23 дитини під опікою прибули з інших територій,

- 8 дітей мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

 

   Крім, цього на території громади є одна прийомна сім’я. Нами здійснюється соціальне супроводження, надається соціально-психологічна та педагогічна допомога. У літку 2021 року всі діти прийомної сім’ї оздоровилися та відпочивали на морі. Для сім’ї  в травні місяці були придбані: камера морозильна INDESIT ITU 1175, плита газова та гідромасажний бокс. Надається й  фінансова підтримка у вигляді матеріальної допомоги, придбання взуття та одягу.

   У лютому 2021 року Таїровською селищною радою була утворена комунальна установа «Центр надання соціальних послуг», який є комплексним закладом соціального захисту населення. Співробітники провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам та сім’ям, які належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах.

   Установа надає 17 базових соціальних послуг,  серед яких: догляд вдома, кризове втручання, соціальний супровід та адаптація, консультування, та ін. Налагоджена співпраця з Авангардівською територіальною громадою щодо надання соціальних послуг. Наразі Центр надає соціальні послуги 55 особам:

   У Таїровській громаді - 23-м особам (20 догляд вдома, 3 супровід);

   У Авангардівській громаді - 22-м особам (денний догляд; 9-ть заяв громадян знаходиться на розгляді).

   Одним із пріоритетних напрямів роботи Управління гуманітарноі роботи є налагодження співпраці з Міжнародними донорами. Так, у серпні 2021 року Таїровської селищною радою підписано Меморандум про співпрацю з представництвом Ради Європи в Україні в рамках проєкту «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

   Співпраця передбачає: оновлення підходів до оцінки потреб, юридична підтримка з питань соціального та тимчасового житла для ВПО, впровадження гендерного підходу, підготовка фахівців громади, безкоштовна закупівля комп’ютерного обладнання та програмного забезпечення.

   Від всього Управління гуманітарної політики дякуємо представникам Міністерства соціальної політики, Світового банку, Державному підприємству «Інформаційно-обчислювальний центр Мінісоцполітики України» за допомогу та співпрацю. Окремо, керівництву громади та всьому депутатському корпусу за підтримку. За цінні поради у роботі від усього серця хочемо подякувати Тетяні Дементьєвій,  Лілії Коваленко та Вербицькій Оксані. Всім нашим працівникам велике спасибі за старання. Наснаги, успіхів в роботі та блискучих результатів праці! Розвитку та процвітання нашій Таїровській громаді!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь