П’ять проєктів, які допоможуть розібратися в темі домашнього насильства

Дата: 07.09.2021 16:05
Кількість переглядів: 421

«Все не для дому»

В кінці 2020 року Amnesty International разом із Бюро соціальних комунікацій «До речі» презентували спеціальний проєкт «Все не для дому». Він відображає типові сценарії домашнього насильства. Проєкт створили в межах міжнародної акції «16 днів проти гендерно зумовленого насильства», щоб мотивувати державу, суспільство й медіа не ігнорувати проблеми домашнього насильства.

Це сайт у вигляді онлайн-магазину. Тут люди можуть «придбати» речі, що символізують ситуації насильства. Так, наприклад, можна «придбати» вазу для квітів «Зате він мені квіти дарує» або постільну білизну «Любиш — значить не відмовиш».

Проєкт пояснює, як розпізнати насильство, розповідає, яким воно буває, та висвітлює статистику насильства в Україні. Крім цього, в «магазині» є короткі та зрозумілі схеми, як слід діяти, якщо ви стали жертвою чи свідком, та як має чинити поліція з постраждалими. Розробники магазину пропонують розміщувати такі постери-алгоритми в публічних місцях, а у шапці сайта є посилання на книжку «Не приватна справа. Домашнє та сексуальне насильство щодо жінок на сході України».

 

«Дім (не)безпеки»

«Дім (не)безпеки» — проєкт із протидії домашньому насильству, розроблений студією онлайн-освіти EdEra за підтримки Координатора проєктів Організації безпеки та співробітництва в Європі. Він вчить помічати насильство, розрізняти його види, розуміти причини та наслідки, а також розповідає, як звичайним людям допомагати тим, хто потрапив у пастку домашнього насильства.

У центрі проєкту — безкоштовний курс, що складається з трьох блоків по чотири лекції в кожному. В ньому розглядається цикл насильства, причини та наслідки, алгоритм допомоги постраждалим, механізм покарання кривдника й особливості спілкування з постраждалим. На сайті є тест, який допомагає виявити ознаки насильства та відрізнити агресію від конфлікту. Охочі можуть поділитися своїми історіями, які будуть анонімно опубліковані на сайті та використані в майбутньому в межах освітньо-просвітницьких кампаній із протидії домашньому насильству.

«Річ у тім»

«Річ у тім» — виставка, яку презентували на Михайлівській площі у Києві з 25 листопада до 10 грудня 2020 року. Постери з її експонатами розіслали всіма регіонами України. Сьогодні її можна подивитися в онлайн-форматі: там представлено 16 невеликих предметів, які фігурували в ситуаціях, пов’язаних із домашнім насильством. Ножиці, гаманець, іграшковий ведмедик, шкільний щоденник, фен. Мета проєкту — показати, що знаряддям домашнього насильства може стати що завгодно.

За кожним експонатом є коротка історія, з якою можна ознайомитися в аудіоформаті. Завдяки такому підходу розробники виставки підкреслити буденність і повсякденність насильства, показали його банальність. На сайті проєкту є «Мій план безпеки» для людей, що є жертвами насилля. У ньому пропонується декілька варіантів розвитку подій залежно від ситуації: підготовчий, критичний та посткритичний етапи, а також план поведінки, якщо в сім’ї є діти.

«Мені здається»

«Мені здається» — анонімний онлайн-щоденник, створений Інститутом когнітивного моделювання та «Фондом “Маша”» за підтримки Товариства Червоного Хреста України.

Головна мета проєкту — дати людям змогу розповісти про ситуації насильства в їхньому житті. Це може стати першим кроком до усвідомлення проблеми, а пізніше до її розв’язання.

Історії на сайті розподілені на чотири категорії: фізичне, сексуальне, психологічне й економічне насильство. Якщо читач готовий говорити про насилля публічно, він може залишити свою електронну адресу у формі для реєстрації, зробивши мітку «Готов(а) говорити». Будь-яку історію можна поширити в соціальних мережах, висловити підтримку, поділитися думкою.

«Нові шрами»

«Нові шрами» — спільний проєкт Дикого Театру та ООН в Україні. Насамперед це театральна постанова, режисеркою якої є Наташа Сиваненко, а головні ролі виконували Марина Сердешнюк, Ганна Кузіна, Анна Абрамьонок, Анна Сердюк та Римма Зюбіна.

На сайті проєкту є інтерактивна гра, що складається з трьох історій. Кожен глядач і глядачка обирають розвиток сюжету та дії головних героїнь. Це не просто допомагає людині створювати свою виставу, це змушує замислитися, як би кожен чинив у подібній ситуації.

Театральний проєкт «Нові шрами» — це реальні історії жінок та дівчат, які зазнали насильства. Для його створення зібрали близько 50 історій з різних куточків України, опитавши жінок у притулках для постраждалих. Автори проєкту пишуть: «Деякі люди і ситуації, що трапляються з нами, залишають за собою шрами. Видимі чи ні, але досить болісні. Комусь допомагають рубцювальні бальзами, комусь — час і психоаналітики, а хтось відчуває фантомний біль крізь роки».

У випадку домашнього насильства по допомогу можна звернутися за такими номерами телефонів:

102 — номер екстреного виклику поліції;

15-47 — урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству;

0-800-500-33-53 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) — безкоштовна національна гаряча лінія протидії домашньому насильству;

044-254-75-88 — управління дотримання прав людини Національної поліції;

@police_helpbot — телеграм-чатбот Міністерства внутрішніх справ із протидії домашньому насильству;

0-800-213-103 — єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги, або електронна адреса info@legalaid.gov.ua.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь