Статистична інформація гендерної політики

Дата: 10.07.2021 13:25
Кількість переглядів: 643

Статистична інформація гендерної політики

ГЕНДЕРНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ

«Гендерна рівність – це чутливий індикатор, який демонструє, наскільки розвинутою і демократичною є держава. В цілому, ствердження гендерної рівності – це частина широкої культурної трансформації, що змінює функціонування традиційних суспільств і сприяє розвитку демократичних інститутів. Утвердження цінності гендерної рівності забезпечує перехід до постматеріалістичних цінностей самореалізації, які сприяють економічному розвитку країн.

Саме тому гендерна політика в Україні, особливо в умовах обраного курсу на побудову європейських демократичних інститутів, постає зовсім у новому, актуальному світлі. І вимагає утвердження цінності гендерної рівності як у суспільстві загалом, так і у різних його інституціях, зокрема. Це, насамперед, недопущення гендерної дискримінації, забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень (у першу чергу, через обрання в представницькі органи та призначення на урядові посади), забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків щодо поєднання професійних і сімейних обов’язків, унеможливлення проявів гендерного насильства тощо.

Загальні дані про гендерну рівність в Україні

Ґендерний дисбаланс є значним серед керівників організацій і майже відсутній серед підприємців.

Перелік видів діяльності підприємств, у складі керівництва яких переважають чоловіки або жінки, дуже обмежений.

Жінки переважно керують у галузях, які співвідносяться зі стереотипами щодо традиційно жіночих видів діяльності у домогосподарстві та громаді.

Чоловіки зазвичай очолюють транспортні, будівельні та сільськогосподарські організації.

Заклади освіти очолюють переважно жінки, проте частка жінок-керівниць знижується відповідно до віку учнів.

У Києві частка жінок-керівниць суттєво менша, ніж в інших регіонах України.

У малих містах частка жінок-керівниць та підприємниць є вищою.

Цікавими та доволі показовими у гендерному вимірі місцевого самоврядування є такі висновки: так, оскільки діяльність місцевої влади базується на традиційно жіночих інтересах: добробут, освіта, чистота довкілля, охорона здоров’я та дозвілля, то й до відповідних структур жінок задіяли нарівні з чоловіками. З боку гендерної перспективи, органи місцевого самоврядування – це найбільш наближений та доступний рівень управління для жінок. Це пояснює той факт, що відсоток жінок у радах місцевого рівня сьогодні набагато вищий, ніж у Верховній Раді. Це підтверджують і відповідні статистичні дані, які свідчать, що чим нижчий рівень органів влади, тим вони доступніші для жінок, тобто місцеве самоврядування відноситься до числа найбільш гендерно чутливих інститутів демократії.

Так за результатами проведення гендерного аналізу кадрової політики в Куяльницькій сільській раді відповідно до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» загальна кількість працюючих осіб в Куяльницькій сільській раді станом на 01.01.2020 року становить 142 особи, з них 111 жінок та 31 чоловік, що у відсотковому значенні становить жінок — 78 %, чоловіків – 22 %. Посадових осіб місцевого самоврядування нараховувалось 80 осіб, в тому числі жінок – 62 особи, чоловіків – 18 осіб, або відповідно  — 77,5 % та  22,5 %.  Не посадових осіб місцевого самоврядування становить 47 осіб, в тому числі жінок – 41, чоловіків – 6, що у відсотках 87,23 % та 12,77 % відповідно. Депутатів  всього 25 осіб, з них 8 це жінки та 17 — чоловіки, у відсотках — 32  та 68 відповідно.

Співвідношення державних службовців-керівників за категоріями посад демонструє таку тенденцію представництва жінок і чоловіків:

  • посадових осіб місцевого самоврядування 1, 2 та 3 категорій в Куяльницькій сільській раді взагалі немає;
  • 100 % чоловіки обіймають посади четвертої категорії;
  • 100 % жінки обіймають посади п’ятої категорії;
  • 76,6 % жінки та 23,4 % чоловіки на посадах шостої категорії;
  • 76,9 % жінки та 23,1 % чоловіки на посадах сьомої  категорії.

Тобто на посадах 5, 6 та 7 категорій  прослідковується тенденція щодо збільшення кількості жінок.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь